Banja Luka: Održan Okrugli stol na temu “Izbjegli i raseljeni Hrvati RS – povratak”

Objavljeno 3.03.2011

Predsjednik Hrvatske zajednice prognanika i povratnika BIH  Štefo Masatović  pozvao je sve predstavnike Hrvata u Republici Srpskoj, da formiraju Koordinaciju NVO-a i u najskorije vrijeme  izrade zajedničku strategiju za povrataka Hrvata u RS i  BIH.

Povratak Hrvata u Republiku Srpsku još uvijek je daleko od očekivanoga, i nakon 15 godina od potpisivanja i isto tako provedbe Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma o BIH,  tema je  o kojoj  se još uvijek s ogorčenjem govori. Hrvati iz Republike Srpske su posebno nezadovoljni obujmom i strukturom ostvarenog povratka, a posebice dodjelom donatorskih i proračunskih sredstava za obnovu u ratu porušene imovine Hrvata u RS.
-Priča o povratku se ne smije nikada završiti i trajat će dok se god ne stvore uvjeti za život  svakog povratnika Hrvata u Republiku Srpsku, naglasili su to predstavnici Hrvatske zajednice prognanika i povratnika BIH i Odbora za povratak u Republiku Srpsku  na Okruglom  stolu u Banja Luci koji je održan u njihovoj organizaciji, a pod pokroviteljstvom prof. dr. Emila Vlajki, dopredsjednika RS .
Tema Okruglog stola bila je „ Izbjegli i raseljeni Hrvati Republike Srpske-Povratak, Opstanak ili Odlazak“, a cilj mu nje bio da se razmotre problemi i postave otvorena pitanja održivosti povratka hrvatskog naroda u RS, i upute smjernice za izradu i provedbu Strategije održivog povratka i opstanak Hrvata u Republiku Srpsku.
-Ne želimo da nas uvijek iznova pitaju jesmo li za povratak. To nikada nije bila dilema. Želimo da nam se  naši domovi obnove, i vrati ono što nam je oteto. Želimo posao i jednaka prava za sebe , i onda možemo govoriti o ostanku, kazali su Ivica Marčinković iz Udruge Hrvata „Kotor Varoš“, Pero Radman, predsjednik Udruge prognanih Hrvata Šimića, Vesna Jović, predsjednica Kulturne udruge „Danica“ iz Banja Luke. Boris Potočnik, tajnik Humanitarno-kulturne udruge „Kraljica Katarina“ iz Banja Luke,  i Josip Đaković, tajnik HKD Napredak Prnjavor.
Predsjednik Hrvatske zajednice prognanika i povratnika BIH  Štefo Masatović  pozvao je sve predstavnike Hrvata u Republici Srpskoj, da formiraju Koordinaciju NVO-a i u najskorije vrijeme  izrade zajedničku strategiju za povrataka Hrvata u RS i  BIH. Zaključeno je da se pomoć i podrška moraju pružiti onima  koji se hoće vratiti, a za one koji to ne žele treba  omogućiti  rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u mjestima povratka. Također, zaključeno je da se moraju pronaći dodatna novčana sredstva za obnovu infrastrukture u hrvatskim selima u kojima je povratak već započeo. Neophodno je provesti informativnu kampanju izvan BIH , kojom bi se prognanicima pojasnile procedure i prava vezana za povratak. Također,  treba podržati izdavanje informativnog glasila u okviru Koordinacije NVO-a koji bi se distribuirao u zemljama regiona  i bavio pitanjima i problemima prognanika i povratnika.
U  radu su sudjelovali prof. dr. Emil Vlajki, dopredsjednik RS,  Ivan Šegulić, generalni konzul RH , Željko Matić, savjetnik predsjednika RS, Nenad Đokić, pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Vlade RS, Mario Nenadić, pomoćnik ministra  i Ivica Kovačević, savjetnik zamjenika ministra iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH.  Pozivu za  sudjelovanje odazvali su se Marinko Kelavić, ravnatelj JU „Dom kulture“ Žepče koji je govorio na temu „Uloga medija i kulture u provedbi Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma u održivosti povratka i ostanka Hrvata u Republici Srpskoj, i Branka Janko, direktorica RAŽ-a koja je govorila o mogućnostima održivog razvoja u povratničkim selima, i samozapošljavanju povratnika kroz programe razvoja i podrške državnih organa RS i BIH.

RPŽ

 

1 komentar za 'Banja Luka: Održan Okrugli stol na temu “Izbjegli i raseljeni Hrvati RS – povratak”'

  1.  
    16.03.2011 | 12:51
     

    [...] Prije dva tjedna već smo prenjeli vijest o održanom okruglom stolu na temu povratka Hrvata u RS. [...]

Komentiraj

Informacije za komentatorja
Preskok v novo vrstico se pojavi samodejno. Vaš E-Mail ne bo nikoli objavljen.


RSS vir za komentarje | TrackBack URL

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !