OBNOVA POVRATNIČKIH KUĆA

Objavljeno 11.03.2011

7.03.2011. godine u maloj sali zgrade Skupštine opštine Teslić, načelnik opštine Savo Kasapović potpisao je ugovore sa 11 porodica o obnovi porodičnih stambenih objekata na području opštine Teslić.

Riječ je o porodicama bošnjačke nacionalnosti čiji su porodični stambeni objekti oštećeni uslijed  ratnih dejstava.  Stambeni objekti će biti izgrađeni po sistemu „ključ u ruke“, a sredstva u iznosu od 300.000KM za realizaciju ovog projekta obezbijedio je Fond za povratak Bosne i Hercegovine.
Načelnik opštine Savo Kasapović, tim povodom je izjavio, da su u pitanju sredstva koja je odobrilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH još 2009. godine kroz projekat ZP 09, te da je izvođač radova „Gratod“ iz Banjaluke već uveden u posao i da su radovi već u poodmakloj fazi. Kasapović je izrazio zadovoljstvo što će ovih 11 domaćinstava dobiti objekte kojima će biti riješeno njihovo stambeno pitanje.
Projektom ZP09 obuhvaćena je rekonstrukcija objekata bošnjačkih povratničkih domaćinstava dok će projekat ZP10 tretirati hrvatsku povratničku populaciju, u pogledu čega komisija već radi na odabiru korisnika, te po okončanju procesa odabira slijedi  raspisivanja tendera za izvođača radova.

Općina Teslić/ teslic.ba


Davorin Čordaš: 95% sredstava za povratak Bošnjaka, a 5% za povratak Hrvata


Ministar Davor Čordaš najavio je u intervjuu Novinskoj agenciji Republike Srpske – Srna da će Program rješavanja problema raseljenih lica, izbjeglica i povratnika biti program kontinuiteta, a prema mogućnostima i program pariteta, koji podrazumijeva da se pomoć za povratak u Srpsku pokuša koliko-toliko izbalansirati.

Podaci pokazuju da je u proteklih šest godina 95% sredstava izdvojeno za povratak Bošnjaka, a 5% za povratak Hrvata. Resorno ministarstvo u ovoj godini ima na raspolaganju 3,5 miliona KM za povratak u Republiku Srpsku, te po pola miliona maraka za povratak u Federaciju BiH , kao i interno raseljenih lica u Srpsku.

“Nastojati ćemo da ta sredstva rasporedimo, vodeći računa o potrebama koje su iskazale lokalne zajednice, što podrazumijeva obnovu stambenih jedinica i podršku održivom povratku ” – istakao je Čordaš.

On je naveo da su na osnovu odluke Vlade iz 2008. godine o raspuštanju kolektivnih centara od 643 obitelji, zbrinute 342, u kolektivnom smještaju boravi 301 obitelj, dok će do kraja ove godine zajedničkim projektima Fonda za povratak biti zbrinuto još 150 ovakvih obitelji.

Govoreći o rješavanju problema izbjeglica iz Hrvatske u Srpskoj, Čordaš je rekao da su resorno ministarstvo i Vlada aktivno uključene u rješavanje problematike ovih ljudi, posebno ako se ima u vidu činjenica da su prije godinu dana inicirani razgovori sa predstavnicima hrvatskih državnih organa, što je za rezultat imalo pokretanje regionalnog projekta rješavanja problema izbjeglica u kojem učestvuju Hrvatska, Srbija, BiH i Crna Gora.

“U tijeku je finalizacija teksta zajedničkog projekta, a priprema se i donatorska konferencija. U okviru ovog projekta resorno ministarstvo će tijekom ožujka organizirati popis izbjeglica iz Hrvatske, bivših nositelja stanarskih prava, kako bi se na osnovu validnih podataka za ove obitelji pronašla trajna rješenja”, istaknuo je Čordaš.

Prema njegovim riječima, za plaćanje alternativnog smještaja izbjeglica iz Hrvatske, Vlada Republike Srpske je, zaključno sa 2009. godinom, izdvojila 6.990 028 KM, dok je danas oko 350 ovih obitelji stambeno zbrinuto u Srpskoj.

Prema podacima posljednje registracije, u Republici Srpskoj trenutno boravi 9.007 izbjeglica iz Hrvatske.

Čordaš je rekao da se većina izbjeglih osoba iz BiH nakon dvadeset godina integrirala u sadašnjem mjestu življenja, ali da ti ljudi ipak žele obnovu svojih kuća u BiH.

“To potvrđuje podatak da je 7.120 hrvatskih obitelji, ili 24.700 osoba, podnijelo zahtjev za obnovu svojih kuća u BiH , od čega je 4.055 obitelji, ili 14.173 Hrvata podnijelo zahtjeve za obnovu svojih kuća na području Srpske”, naglasio je Čordaš.

On je naveo da je od tog broja, 3.513 obitelji sa područja osam opština Posavine, odnosno 1.144 iz Dervente, 727 iz Broda, 486 iz Doboja, dok su ostali iz Pelagićeva, Šamca, Modriče, Teslića, Vukosavlja, Prijedora i Banjaluke.

“Treba gledati u budućnost, a dokaz tome je i nedavni susret predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i Republike Srpske Milorada Dodika u Slavonskom Brodu na kojem je uglavnom bilo riječi o povratku“, rekao je Čordaš, navodeći da je na ovom sastanku inicirano formiranje međunacionalnog koordinacionog tijela koje će se baviti operativnim poslovima.

Čordaš je rekao da se prema zvaničnoj statistici UNHCR-a u Srpskoj od 144.238 Hrvata, koliko ih je prije rata živjelo na ovom području, vratilo 12.431 osoba.

Govoreći o predstojećoj donatorskoj konferenciji u Beogradu, Čordaš je rekao da Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Srpske aktivno učestvuje u pripremi donatorske konferencije i međudržavnog projekta za trajna rješenja pitanja izbjeglica u regionu.

“Vjerujem da će Revidirana strategija za provođenje Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma za rezultat imati provođenje odluke Parlamentarne skupštine BiH o kreditnom zaduženju od 400 miliona KM ne samo za rješavanje pitanja izbjeglih i raseljenih lica, već bi to bio i zamajac privrednom razvoju BiH”, zaključio je Čordaš. Razgovarao: Milomir SAVIĆ /SRNA/

 

Ta objava še ni komentirana.

Komentiraj

Informacije za komentatorja
Preskok v novo vrstico se pojavi samodejno. Vaš E-Mail ne bo nikoli objavljen.


RSS vir za komentarje | TrackBack URL

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !