Danas slavimo svece Filipa i Jakova, zaštitnike sela Mršići

Objavljeno 3.05.2011

Danas slavimo svece Filipa i Jakova, zaštitnike sela Mršići

Filip i Jakov apostoli

3.SVIBNJA- Apostoli Filip i Jakov mlađi, slave se istog dana, jer su njihovi posmrtni ostaci položeni isti dan u crkvi Dvanaest apostola u Rimu. Filip je bio iz Betsaide u Galileji, gradu Petra i Andrije. bio je učenik Ivana Krstitelja i jedan od prvih učenika koji počese slijediti Isusa. Prema tradiciji, evangelizirao je Skite i Parte. Jakov je bio sin Alfejev i rođak Isusov. Imao je važnu zadaću na prvom koncilu u Jeruzalemu 50.g. jer je bio vođa Crkve u Jeruzalemu. Povjesničar grčkog jezičnog područja Josip Flavije (37.-103.) piše da su Jakova kamenovali Židovi između 62.i 66.g. No o tome nema provjerenih podataka.

Sveci

U Katoličkoj Crkvi danas je na snazi naročita procedura proglašenja neke osobe svetom, a vodi je Sveta stolica pomoću svoje Kongregacija za kauze svetaca (vidi: Kongregacija). Sam čin proglašenja svetim naziva se kanonizacija, a do njega dolazi nakon što je dotična osoba već bila proglašena „časnim slugom Božjim“ na početku procesa za proglašenje blaženim, a potom i blaženom u procesu beatifikacije. Tako proglašeni svetac može biti štovan u čitavoj Crkvi, te mu se smiju posvećivati crkve i oltari.

Župnik župe Bežlja Željko Vlajić pred kapelom u groblju sela Mršići

Sveci zaštitnici države ili naselja

Neke države, pokrajine, gradovi, naselja i narodi koji u njima žive, imaju svoje svece zaštitnike. Tako je zaštitnik Rusije sveti Nikola, Engleske sveti Juraj, Irske sveti Patrik, Kanade sveti Lovro, itd. a Hrvatski Sabor je 1687. proglasio sv. Josipa zaštitnikom hrvatskog naroda.

3. svibnja Dan Grada Vukovara

Donoseći Statut Grada Vukovara gradski čelnici odlučili su da se 3. svibnja slavi kao Dan Grada Vukovara, jer  je  u crkvenom kalendaru toga dana  blagdan svetih Filipa i Jakova. Stolna crkva u Vukovaru upravo nosi  imena ova dva sveca koji su zapravo zaštitnici grada od 1723. godine, kada je započela izgradnja crkve sv. Filipa i Jakova.

Blagoslov groblja Svetog Filipa i Jakova u Mršićima

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 

Ta objava še ni komentirana.

Komentiraj

Informacije za komentatorja
Preskok v novo vrstico se pojavi samodejno. Vaš E-Mail ne bo nikoli objavljen.


RSS vir za komentarje | TrackBack URL