Podpredsjednik RS Vlajki posjetio općinu Teslić te prisustvovao otvorenju staračkog doma u Slatini

Objavljeno 7.07.2011

Načelnik opštine Teslić, Savo Kasapović je rekao da je tokom razgovora sa potpredsjednikom RS, konstatovano da je položaj Hrvata na području opštine Teslić, kao i ostalih povratnika dobar, ali da postoje određeni problemi koji su naslijeđeni, kao što su pitanje infrastrukture, izgradnje i rekonstrukcije svih objekata koji su bili na tom prostoru, kao i pitanje povratka uopšte, jer je veoma mali procenat povratnika hrvatske nacionalnosti.

Potpredsjednik Republike Srpske, Emil Vlajki boravio je u radnoj posjeti opštini Teslić i tom prilikom se sastao sa načelnikom opštine Savom Kasapovićem i predsjednikom Skupštine opštine Teslić Slavkom Škrebićem.

Teme razgovora koji su vođeni u kabinetu načelnika opštine Teslić odnosile su se na položaja povratničke populacije na području opštine Teslić, kao i realizaciju određenih projekata u pogledu izgradnje putne infrastrukture.
Potpredsjednik RS, Emil Vlajki  izjavio je, da se tokom sastanka razgovaralo o lokalnim problemima i drugim aktuelnim temama –  problematici povratnika, izgradnji putne mreže, elektrifikaciji, obnovi porušenih objekata – ističući činjenicu da su se svi sudionici sastanka usaglasili oko stava, da treba prevazilaziti međunacionalne granice i da treba gledati kakva je ekonomska opravdanost pojedinih investicija i ulaganja, kako bi ono što je najoptimalnije za regiju, a ne jedan narod ili naciju, bilo prioritet pri realizaciji projekata, dodajući, da je nakon 15 godina od potpisivanja Dejstonskog sporazuma potrebno okretanje ka problemima privrede. Vlajki je precizirao, da je razmatrana mogućnost, da određeni lokalni putevi budu proglašeni za regionalne kako bi se dobila sredstva od međunarodnih fondacija za njihovu izgradnju, a da pri tome bude uvažavana samo opšta ekonomska opravdanost, a ne pojedinačno nacionalna.
Načelnik opštine Teslić, Savo Kasapović je rekao da je tokom razgovora sa potpredsjednikom RS, konstatovano da je položaj Hrvata na području opštine Teslić, kao i ostalih povratnika dobar, ali da postoje određeni problemi koji su naslijeđeni, kao što su pitanje infrastrukture, izgradnje i rekonstrukcije svih objekata koji su bili na tom prostoru, kao i pitanje povratka uopšte, jer je veoma mali procenat povratnika hrvatske nacionalnosti. Takođe, zaključeno je, dodao je Kasapović, da na području opštine nema međunacionalnih problema, da nema napada na vjerske objekte i da Opština Teslić u granicama svojih mogućnosti pokušava da razriješi sve goruće probleme kako bi ljudi na tom području živjeli bolje. „Danas smo konkretno razgovarali o razriješenju pitanja puta od Crne Rijeke prema Dubravi, kako bi se riješila određena pitanja koja su vezana za stanovništvo hrvatske nacionalnosti, srpsko stanovništvo koje je nastanjeno u Brezovim Danima, a takođe i bošnjačko”: istakaoje Kasapović, u vezi s tim, pojasnivši da bi pomenuta relacija, istovremeno Tesliću u cjelosti, pored relacije Tedin- Han Bistričak za koju takođe postoji veliko interesovanje, bila od velikog značaja.
Po završetku sastanka potpredsjednik RS Vlajki prisustvovao je otvaranju staračkog doma u Slatini kod Teslića, nakon čega se sastao sa povratnicima toga kraja i obišao katoličko svetilište „Kondžilo”.

Općina Teslić / teslic.ba

  • Share/Bookmark
 

Ta objava še ni komentirana.

Komentiraj

Informacije za komentatorja
Preskok v novo vrstico se pojavi samodejno. Vaš E-Mail ne bo nikoli objavljen.


RSS vir za komentarje | TrackBack URL

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !