Započelo premještanje kapele s Kondžila, nastavljaju se radovi na izgradnji spomen parka braniteljima

Objavljeno 16.10.2011

Unatoč projektu izgradnje svetišta na Kondžilu, koji je već u punom tjeku, po kojem je bilo jasno da će se stara kapela ukloniti, strah mnogih Komušanaca i ostalih štovatelja Gospe Kondžilske bio je nepotreban.

Nova lokacija stare kondžilske kapele, foto Zoran Babić

Drvena osmerokutna kapela u planinskom stilu, koja je sagrađena 1958. godine duboko se ukorijenila u sliku i prirodu zavjetnog brda Kondžila, i kao takva je postala dio povijesti, kako svetišta tako i čitavog Komušanskog kraja, a uspjela je preživjeti i posljednji ratni vihor. Prihvaćanjem projekta po kojem je na mjestu stare kapele planirana izgradnja novije, u modernijem stilu, mnogi su se uplašili da to znači kraj za “staru” kapelu. No, odbor za izgradnju svetišta odlučio se za zanimljivo rješenje.

Naime, ovih dana je u tijeku premještanje planski demontiranih dijelova kapele na novu lokaciju. Novo domovanje Kondžilske kapele je nedaleko župne crkve u Donjoj Komušini, a kapela će biti u funkciji povodom svakog hodočašća jer će iz nje slika Gospe Kondžilske krentati prema zavjetnom brdu.

Izgled buduće kapele na Kondžilu

Velika Gospa 2011. zadnji put uz staru kapelu na KondžiluSudjelujte u raspravi na tu temu:

http://studenci.forum-pro.net/t8-zapoelo-premjestanje-kapele-s-kondzila

Nastavlja se izgradnja spomen parka za poginule branitelje HVO Teslić – Komušina

Radovi na izgradnji spomen parka poginulim braniteljima HVO Teslić – Komušina su u punom tijeku, tako sve ljepše lice dobija i plato parka, pored već ranije postavljenog tornja.

Izgradnju spomen parka je preuzelo udruženje HVIDR-a Teslić – Komušina u suradnji sa župom Komušina. Unatoč tome da su radovi već u tijeku, još uvijek se prikupljaju sredstva za dovršetak ovog projekta koji je moralna zadužbina svih Hrvata sa našeg područja. Zato, kako kažu iz HVIDR-e: “Budite i vi dio ovog povijesnog projekta jer ON nezaustavljivo ide naprijed bez obzira na prepreke na koje nailazi.


Priopćenje HVIDR-a Teslić – Komušina

IZGRADNJA SPOMEN PARKA POGINULIM HRVATSKIM

BRANITELJIMA TESLIĆ KOMUŠINE

Opće je poznato da su Hrvati Komušanskog kraja proživjeli svoj križni put u Domovinskom ratu.

Ogromne žrtve traže dostojan okvir na njihov spomen, a naša je obveza na primjeren način čuvati uspomenu na njih.

Stoga je sačinjen program i projektni zadatak sa osnovnim ciljem da se objekt stare crkve revitalizira-konzervira u sklopu spomen parka hrvatskim braniteljima i da spomenik palim braniteljima –park bude dostojan tragedije predmetnog kraja.

Dugo se razgovaralo i tražilo rješenje za lokaciju spomenika iz razloga koji i danas dolaze do izražaja kao lokalizam na prostorima općine Teslić.

Mišljenja smo da ova lokacija na kojoj gradimo spomenik je prije svega naše kulturno naslijeđe, uspomena na naše pretke koji su se generacijama molili na tom mjestu , uspomena na naša sjećanja koja treba prenijeti narednim generacijama.

Živimo u državi koja nije država (dva entiteta) , živimo u vrijeme kada još nisu zacijelile ratne rane, nailazimo na mnoge administrativne poteškoće i još mnogo toga što nam ne ide u prilog.

Stoga je u suradnji sa vlč. Antom Ćosićem i sačinjen navedeni projekat da se obnovi staro crkvište a samo nužno će biti građeno novo.

Ovaj projekt radimo u suradnji sa Katoličkom Crkvom Uznesenja BDM Komušina kojoj smo zahvalni što je našla razumijevanje i za naše potrebe.

Na posljetku Crkva je ta koja je postojala i postojat će i prije i poslije ratova, postojat će i kad ne budu postojale naše udruge, klubovi … i ona je ta koja neće dozvoliti da ovaj spomenik padne u zaborav ili se pretvori u ruševine obrasle živicom.

Zato pozivamo sve Komušance na jedinstvo i da daju potporu izgradnji spomenika koji je namijenjen svim poginulim hrvatskim braniteljima sa prostora općine Teslić koji su svoj život dali za obranu Hrvatskog naroda i ovih krajeva.

Mi kao Udruga djelujemo i radimo na prostoru općine Žepče, gdje smo dobrim dijelom i prošli svoj ratni put poslije pada Komušine, jer nisu stvoreni uvjeti za rad udruge ovakve vrste u Republici Srpskoj.

Okolnost koja nam otežava realizaciju ovog projekta jest sama lokacija , Republika Srpska, gdje ne možemo tražiti potporu kako od pravnih tako i od fizičkih osoba.

Stoga apeliramo na Vašu velikodušnost i želju za pomaganjem te Vas molimo za donaciju sukladno Vašim mogućnostima, koju bi ste uplatili na

žiro račun:3383102200385456 ( KM)

ili IBAN broj računa BA393383104855822439 : SWIFT: UNCRBA 22 (EUR) otvoren kod UniCredit Zagrebačka banka u Žepču.

Napominjem da je Udruga HVIDR-a jedina organizacija proistekla iz Domovinskog rata sa tih prostora (nemamo Udrugu obitelji poginulih) te smo ovu zadaću preuzeli na sebe .

Unaprijed smo zahvalni svima koji podrže ovaj projekt!

GB HVIDR-a TESLIĆ –KOMUŠINA

  • Share/Bookmark
 

1 komentar za 'Započelo premještanje kapele s Kondžila, nastavljaju se radovi na izgradnji spomen parka braniteljima'

  1.  
    conserva
    10.11.2011 | 08:54
     

    test

Komentiraj

Informacije za komentatorja
Preskok v novo vrstico se pojavi samodejno. Vaš E-Mail ne bo nikoli objavljen.


RSS vir za komentarje | TrackBack URL

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !