Jesenja priča iz Mršića

Objavljeno 18.11.2011

Podorašnjak

Jesen. Obično sinonim za “početak kraja”, godišnje doba kada odumiru i posljednji tragovi zelenila, cvijeća i lišća… doba kada ptice selice upisuju koordinate toplijih krajeva u svoje navigacijske sisteme.  No, da ipak ni jesen nije samo crno-bijela uvjerili smo se prije nešto više od 14  dana u našem rodnom kraju. Za razliku od ptica selica koje su se polako spremale napustiti naš kraj, mnogi su ljudi umjesto svojih svakodnevnih puteva kojima gaze negdje preko Save zamjenili putevima i sokacima svog rodnog kraja. U zraku su se mogli osjetiti tragovi  života, na Luščiću, Studencima, Mršićima, Ereizima, Crnoj Rijeci… Miris dima iz odžaka, rakije iz ploske, zvuci pjesme sa lijeve i desne obale Usore…

Svi ti tragovi života kao da su i jesen na dan dva “otoplili” i zaustavili njen proces odumiranja. Magloviti zid iznad Šenjaka razbile su sunčane zrake, ugodnih 20 + stupnjeva majčinskom toplinom mazilo je obraze povratnika, susjeda, rođaka i prijatelja koji su došli u posjetu grobovima svojih najmilijih. i onim živim – povratnicima. No, ako sunce i ugodne temperature i nisu više iznenađujuća jesenja pojava, to se ne može reći za novonikle cvijetove na jablanu u dvorištu pokojne Anđe Mršić (Jurićke). Da fenomen bude još veći na istom jablanu uz novi “jesenji” cvijet čvrsto se zadržao i stari plod.

Prirodni fenomen; Stari plod i novi cvijet na jablanu u dvorištu pok. Anđe Mršić (Jurićke)

Po pričama starijih stanovnika, takve pojave cvijetanja u jesen nagovještavaju oštru zimu. No, možda je ipak poruka starog ploda i novog cvijeta i mnogo dublja, upućena nama!? Možda stari plod i novi cvijet poručuju, da se i u jesen može živjeti i opstati tamo, u rodnom kraju. Ako se na jablanu, u našem selu, još uvijek čvrsto drži stari plod tj.  naši stari povratnici, zašto nebi mogli i mi  – mladi cvijetovi?

Kakva je stvarna poruka tog prirodnog fenomena, ako uopće ima poruke, interpretirajte sami:

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

FOTOGALERIJE:

Misa na groblju Sv. Filipa i Jakova u Mršićima

Selo, ljudi, rođendan Stipe Mršića

U pohode Gornjoj Komušini

  • Share/Bookmark
 

Ta objava še ni komentirana.

Komentiraj

Informacije za komentatorja
Preskok v novo vrstico se pojavi samodejno. Vaš E-Mail ne bo nikoli objavljen.


RSS vir za komentarje | TrackBack URL

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !